Rastusa

Crkva Novosti

Ko je bio kralj Dragutin?

Kralj Dragutin, iz Nemanjićkog roda, bio je vladar Usore, Solima i Srema kao usorsko-sremski kralj od kraja 13 do početka 14 vijeka

Crkva Novosti / 08. 01. 2016

Rastusa

Kralj Dragutin, iz Nemanjićkog roda, bio je vladar Usore, Solima i Srema kao usorsko-sremski kralj od kraja 13 do početka 14 vijeka. Veliki dio Usorske zemlje danas prekriva opština Teslić, a vladavina kralja Dragutina ostavila je veliki trag i pečat u pravoslavnoj tradiciji i nasljeđu.

Zbog toga će ove godine sveštenstvo Arhijerejskog namjestištva teslićkog organizovati niz manifestacija povodom obilježavanja 700 godina od upokojenja kralja Dragutina, a sve to po blagoslovu episkopa zvorničko-tuzlanskog Gospodina Hrizostoma. Već polovinom februara 2016. biće objavljena knjiga o pravoslavnom nasljeđu u Usorskoj zemlji.

- Uporedo sa knjigom, priprema je da se otštampa i objavi jubilarna markica koju će Pošte RS povodom ove godišnjice, a na našu molbu, ako Bog da objaviti. Tokom maja i juna mjeseca planiramo niz manifestacija Kaligrafske radionice koje ovdje djeluju pri našoj Svetosavskoj omladinskoj zajednici i kojima ćemo popularišući ćirilicu i ispisujući prigodne tekstove svjedočiti o nasljeđu kralja Dragutina. U konačnici, u drugoj polovini godine ovdje kod hrama će biti postavljena stataa kralja Dragutina, koja se za tu potrebu već izrađuje od kamena - objasnio je za Elta 1 HD Miladin Vuković, protojerej stavrofor.

Uporedo sa postavljanjem statue kralja Dragutina u planu je organizovanje i naučnog simpozijuma tokom kojeg će stručnjaci iz oblasti istorije dati svoj sud i mišljenje o kralju Dragutinu, njegovoj vladavini i nasljeđu.

- Nadamo se u konačnici da bi uspjeli sa prikupljenim materijalom uraditi i jedan dokumentarni film na temu kralja Dragutina i vlasti na ovim prostorima. Kažem, ova 700 godišnjica je idealna prilika da se sjetimo ove prilično zaboravljene i stavljenje u stranu ličnosti i svetitelja naše crkve - dodaje naš sagovornik.

A, da je zaista zaboravljen, kao i da mnogi nikada nisu ni čuli da je kralj Dragutin vladao ovim krajem uvjerili smo se na ulicama Teslića. Rijetki su oni koji ipak znaju nešto o pomenutom kralju.

Kralj Dragutin je sin Stefana Uroša prvog i kraljice Jelene Anžujske, te je brat kralja Milutina. Bio je oženjen Katalinom, ćerkom ugarskog kralja, sa kojom je imao troje djece. Dragutinova kćerka Jelena udala se u srpsku vlastelinsku porodicu iz Bosne, Kotromaniće. Ona je baka Tvrtka prvog Kotoromanića koji se kasnije upravo po toj rodbinskoj liniji u manastiru Mileševi krunisao nemanjićkom krunom za bana Bosne i kralja pomoskih zemalja.

-Istorija svjedoči da je Dragutin svojevremeno sa vojskom ustao na oca i zbacio ga sa vlasti. Kasnije je pad koji je doživio u lovu shvatio kao kaznu Božju za ovakav njegov postupak prema roditelju. Zato se povukao sa vlasti u korist brata Milutina i povukao se na prostor Usorske zemlje gdje je zajedno sa zemljom Soli, današlje Tuzle, objedinio u jednu državnu zajednicu i držao pod svojom upravom - kaže protorejej stavrofor.

Iako je u mladosti kralj Dragutin bio snažan i odvažan u starosti je bio veliki pokajnik, što je i odlika nemanjićkog karaktera.

- Ali odlika koja je proručena i svakom od nas, pravoslavnih hrisćana. Mladost je bujna, uspon snage, kada se rijetko poštuju autoriteti, a kada čovjek sazrije treba naći svoje mjesto pred bogom.

Kralj Dragutin upokojio se 1316 godine, a pred samu smrt zamonašio se i dobio ime Teoktist. Srpska pravoslavna crkva Svetog Teoktista slavi 12 novembra.

Izvor / srpskacafe

Rastusa LogoKliknite na sliku lijevo i napravite sebi ikonicu za komentare.

HTML Comment Box is loading comments...
  • Obojene Boje
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Radio Rastusa
  • Stolarija Dakic
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design
  • Petar Electric

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme

Radio Rastuša

Muzika muzika i samo muzika! Sami birate koju vrstu muzike, pjevača ili grupu želite da slušate.