Rastusa

Crkva Novosti

Црквено–народни Сабор у Растуши

Храм Покрова Пресвете Богородице у селу Растуши прославио је своју крсну славу у великом празничном расположењу

Crkva Novosti / 14. 10. 2015

Rastusa

Дана 14. октобра 2015. године наша Света Црква прославља Покров Пресвете Богородице, празник када Црква прославља Пресвету Богородицу као покровитељку и заштитницу хришћанскога рода.

Храм Покрова Пресвете Богородице у селу Растуши прославио је своју крсну славу у великом празничном расположењу. Празник Покрова Пресвете Богородице започео је служењем вечерњег богослужења са петохљебницом, а служили су протојереј-ставрофор Боривоје Шањић, протојереј-ставрофор Станислав Рађен, протојереј-ставрофор Саво Кнежевић и јереј Раде Танацковић који је одржао и прелијепу проповијед о празнику Покрова Пресвете Богородице. За пјевницом су појали протојереј-ставрофор Чедо Готовац, јереј Миливоје Тешановић и ђакон Младен Ковачевић.

Rastusa

На вечерњој молитви окупио се велики број вјерника Парохије растушке и Парохије чечавске. На сам дан празника служена је Света Литургија коју је служио протојереј-ставрофор Недељко Пришић, парох растушки, а саслуживали су протојереј-ставрофор Станислав Рађен, јереј Миливоје Тешановић и јереј Раде Танацковић. По завршетку Свете Литургије проповиједао је протојереј-ставрофор Станислав Рађен, парох станарски, који је говорио о великој улози Богородице у нашим животима и поучио вјерни народ о важности држања поста и свакодневном упражњавању молитве.

Након проповиједи приступило се даривању Часног Крста и литија и избору кумова за наредну годину, а затим је услиједио трократни опход око светог храма. Кумство за наредну годину преузела је госпођа Мара Продановић. И ове године се, као и претходних на овај празник, окупило много вјерног народа из Растуше, Чечаве и околних села што доказује колико поштовање у нашем народу има Богородица и колико је овај народ доживљава као своју заштитницу. Након опхода око храма услиједило је резање славског колача са овогодишњим кумовима, а потом је услиједила заједничка трпеза за све присутне госте.

Rastusa

Протојереј-ставрофор Недељко Пришић, парох растушки, домаћински се захвалио свима који су помогли овогодишњу манифестацију, као и онима који својим трудом и прилозима помажу овај свети храм и своју Свету Цркву.

Izvor / cecava

Rastusa LogoKliknite na sliku lijevo i napravite sebi ikonicu za komentare.

HTML Comment Box is loading comments...
  • Obojene Boje
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Radio Rastusa
  • Stolarija Dakic
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design
  • Petar Electric

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme

Radio Rastuša

Muzika muzika i samo muzika! Sami birate koju vrstu muzike, pjevača ili grupu želite da slušate.