Rastusa

Crkva Novosti

Hristos vaskrse!

Iz teološke perspektive, Uskrs predstavlja najvažniji hrišćanski praznik

Crkva Novosti / 05. 05. 2013

Novosti

Uskrs ili Vaskrs (stsl. въскръс, arh. Velikden) je hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusovo vaskrsenje iz smrti. Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti: tj. prve nedelje posle Velikog petka. To je pokretni praznik i praznuje se posle jevrejske Pashe (heb. pessach) u prvu nedelju posle punog meseca, koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje. Kod istočnih hrišćana, Uskrs najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja, a kod zapadnih hrišćana uvek pada između 22. marta i 25. aprila.

Značaj

Iz teološke perspektive, Uskrs predstavlja najvažniji hrišćanski praznik, kojim se izražava radost, zbog konačne pobede sina Božijeg, nad smrti i progonstvom. Po tumačenju nekih protestanata, ne Uskrs nego Veliki petak predstavlja najveći hrišćanski praznik, zato što se čovečanstvo već Isusovom smrti a ne njegovim uskrsnućem, oslobodilo grehova. Ali, ta teorija negira postojanje života posle smrti, pošto Isus po Svetom pismu, smrt pobeđuje tek svojim uskrsnućem. Mnogi hrišćani u tome i vide smisao i značenje Uskrsa.

Običaji i simboli

Početak običaja da se za Uskrs pripremaju jaja potiče iz vremena Marije Magdalene, koja je prilikom širenja jevanđelija u Rimu izašla pred cara Tiberija sa rečima "Hristos vaskrse" i pružila mu na dar ofarbano jaje. Tucanje jajeta i lom ljuske, koja simboliše okove, predstavlja početak novog života.

I danas se za ovaj praznik u narodu su ustaljeni mnogi običaji, koji naročito vesele decu. Za taj dan se farbaju jaja, najviše crvenom bojom (mada se koriste i druge boje), poklanjaju se jaja i tuca se jajima.

Pravoslavni hrišćani se tog dana pozdravljaju pozdravom Hristos vaskrse na šta se odgovara Vaistinu vaskrse (ili Hristos voskrese - Vaistinu voskrese).

Poreklo naziva

Vaskrs i vaskrsenje su crkvenoslovenski nazivi, dok su Uskrs i uskrsnuće narodni oblici.

Napisao / sr.wikipedia.org

Rastusa LogoKliknite na sliku lijevo i napravite sebi ikonicu za komentare.

HTML Comment Box is loading comments...
  • Obojene Boje
  • Planinarsko Drustvo Vizant
  • Cecava
  • Radio Rastusa
  • Stolarija Dakic
  • Either Or App
  • Ljeb Info
  • Disko Bar Boki
  • Rade Design
  • Petar Electric

previous

SEPTEMBER 2015

next

free counters
Close
Facebook
Twitter
Main Navigation

Rastuša Vrijeme

Radio Rastuša

Muzika muzika i samo muzika! Sami birate koju vrstu muzike, pjevača ili grupu želite da slušate.